11x Gezonde Tapas hapjes, (om je vingers erbij op te eten)

Dit bericht is 37 keer gelezen

gezonde tapas - olijvenGezonde tapas hapjes maken is helemaal niet moeilijk. Persoonlijk vind ik een avondje tapas eten hartstikke lekker en gezellig.

Van te voren even alles goed voorbereiden, de tafel gezellig Mediterraans dekken en dan genieten!

Omdat ik zelf altijd ontzettend blij word van tapas leek het me een keertje leuk om wat gezonde tapas recepten hier te plaatsen.

Good to know: het zijn allemaal hele eenvoudige  gezonde tapas gerechtjes die snel klaar zijn. ennuh, … bij de recepten waar het niet zo nauw komt heb ik de hoeveelheden en verhoudingen er niet bij gezet

De tapas-traditie

Al sinds de 18e eeuw worden in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral omdat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Later ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.

Wat zijn Tapas?

Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers – de tapa – werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. ‘Tapar’ betekent afdekken.

In de loop der eeuwen groeiden de tapas uit tot een vast ritueel uit het dagelijks leven. Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten tapas en heeft elk restaurant zijn eigen specialiteiten. Op een glas sherry passen ze al lang niet meer. Ze worden op een schoteltje of een klein bordje geserveerd.

Met stokbrood wordt de kruidige olie of saus opgedept. Kant-en-klare hapjes zoals chorizo, olijven, radijsjes, gerookte amandelen en Spaanse rauwe ham zijn bij een tapas-buffet onmisbaar.

  • El Moje is een salade van tomaten, eieren en tonijn.
  • Voor Gambas al ajillo bakt u grote garnalen in olijfolie met knoflook en gedroogde rode peper.
  • Tortilla is een Spaanse omelet van aardappelen, eieren, ui, rode peper en peterselie.
  • Voor de gefrituurde vis worden inktvisringetjes, garnalen en ansjovisjes of sardientjes eerst door een tempurabeslag gehaald en daarna in hete olie gefrituurd. Lekker met knoflookmayonaise of groene mayonaise van ansjovisfilets, peterselie, kappertjes en tijm.
  • Costillas zijn geroosterde krabbetjes die in een mengsel van olie, oregano, paprikapoeder, laurier en knoflook zijn gemarineerd

gratis ebook

11 x Gezonde tapas hapjes

#1 Knoflooktoastgezonde tapas - knoflookbrood

Bestrijk sneetjes stokbrood met knoflookpuree en olijfolie en rooster ze op een
ovenrooster bij 250°C goudbruin.

#2 Knoflooktoast met makreelmayonaise

Wat heb je nodig?

  • 1 klein stokbrood
  • 1 rijpe vleestomaat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gr gerookte makreel
  • 1 dl mayonaise
  • zout, peper
  • 2 geflambeerde rode paprika’s
  • een paar takjes platte peterselie

Zo maak je het!

  1. Snijd het stokbrood in sneetjes.
  2. Halveer de tomaat en knijp de snijvlakken van de tomaathelften uit over beide zijden
    van het brood.
  3. Pers 2 teentjes knoflook uit en verdeel ze over de tomaat.
  4. Bak het brood in een koekenpan in de verhitte olie op hoog vuur aan beide zijden
    goudgeel en knapperig.
  5. Pureer de makreel met de mayonaise en 1 teentje knoflook uit de pers tot een smeuïg
    smeersel en breng het op smaak met zout en peper.
  6. Snijd de paprika’s in reepjes en verdeel ze samen met de vismayonaise over de
    broodjes.
  7. Garneer met de peterselie.

#3 Aardappelsalade

een heel erg simpel gerecht,  en dat is het leuke eigenlijk van gezonde tapas hapjes maken.
Vermeng 600 gr warme aardappelpartjes (in  de schil)  met 1 1/2 dl Halvanaise, een scheut yoghurt,  1 eetlepel citroensap, zout en peper, 3 tenen knoflook uit de pers en veel peterselie.

#4 Chorizo-hapjes

Hak groene pitloze olijven met wat olijfolie tot puree en bestrijk er dikke plakjes chorizo mee. Serveer de chorizo met een partje kerstomaat en een pimento-olijf.

#5 Tonijnsalade

Maak een salade van tonijn op olie, boterbonen, kappertjes, gehakte sjalot en pitloze zwarte olijven. Maak een saus van olijfolie, knoflook, citroensap en peterselie.

#6 Tomatensalade met tonijn (El Moje)gezonde tapas - tomaat

Wat heb je nodig?

  • 2 grote tomaten in stukken
  • 1 uitgelekt blikje tonijn in stukken (á 185 gr)
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • 10 gehalveerde zwarte olijven
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • zout, peper
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie

Zo maak je het!

  1. Kook de eieren in ± 7 minuten hard en snijd ze in partjes.
  2. Meng het ei, de tomaat, de tonijn, de ui en de olijven.
  3. Roer een dressing van de olie, de azijn, zout, peper, de knoflook en de peterselie en schenk dit over de tomatensalade.

#7 Paprikasalade (Ensalada de pimientos)

Wat heb je nodig?

  • 3 rode en 3 gele paprika’s
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 ontvelde vleestomaat in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • zout, peper
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum

Zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Rooster de paprika’s ± 35 minuten in de hete oven tot het vel zwart is geblakerd.
  3. Laat de paprika’s in een plasticzak 5 minuten uitdampen en ontvel ze daarna.
  4. Snijd de paprika’s in brede repen en meng ze met de ui en de tomaatblokjes.
  5. Meng de olie, de azijn, zout en peper en schenk dit over de paprikasalade.
  6. Bestrooi de salade met het basilicum.

#8 Tortilla met aardappel en ui (± 16 puntjes)

Bestrooi 3 grote aardappelen en 2 uien in ringen met zout en bak ze ± 5 minuten in een koekenpan in 4 eetlepels olijfolie. Bak ze daarna, onder af en toe omscheppen, afgedekt nog ± 15 minuten op zacht vuur.

Giet de olie en het vocht af. Klop 5 eieren los en schenk ze over het aardappelmengsel. Bak ze ± 10 minuten op zacht vuur tot het ei is gestold.
Keer de tortilla met behulp van een bord en bak de andere kant nog ± 1 minuut.

Je kunt dit zowel warm als koud serveren.

Tapas in de Zomer? lees hier hoe je gezond de zomer doorkomt!

#9 Aceitunas a la Sevillana (kruidige olijven)

Doe 250 gr groene olijven met pit in een glazen pot (waarin ze precies passen).  Voeg 1/2 theelepel gedroogde rozemarijnnaaldjes, 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes, 2 laurierblaadjes, 1/2 theelepel venkelzaadjes, 4 geplette teentjes knoflook en 3 eetlepels azijn toe.

Vul de pot aan met water. Schud alles goed en laat de olijven op kamertemperatuur ± 3 dagen marineren.  Bewaar de olijven daarna in de koelkast.

#10 Knoflookchampignons

Wat heb je nodig?

gezonde tapas - uitgelicht

  • 75 gr boter
  • 750 gr champignons
  • enkele druppels citroensap
  • zout, zwarte peper
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 1 eetlepel gehakt koriander- of peterselieblad

zo maak je het! 

  1. Verhit de boter in den koekenpan en laat de champignons hierin, onder af en toe roeren, met het deksel op de pan, 5 minuten zacht bakken.
  2. Doe er het citroensap en zout en peper bij, Zet het vuur hoger en schep goed om.
  3. Voeg de knoflook toe en roerbak nog 2 minuten.
  4. Doe er dan de koriander of peterselie bij, roerbak nog 1 minuut en serveer direct

#11 Spaanse tapasschaal

Wat heb je nodig?

  • 1 stokbrood
  • enkele tenen knoflook
  • olijfolie
  • 8 plakjes Serranoham in stukjes
  • 12 middelgrote trostomaten
  • 1 ei
  • 1 blikje tonijn
  • 10 ontpitte groene olijven
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 200 gr gekookte mosselen
  • 1 bosui
  • paprikapoeder
  • 3 takjes peterselie
  • 100 gr gebrande of gerookte amandelen

zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd het stokbrood in plakjes en bestrijk die met de knoflook uit de pers en olijfolie.
  3. Rooster de plakjes stokbrood op de bakplaat goudbruin en beleg ze met stukjesSerranoham.
  4. Snijd de kapjes van de tomaten en schep de tomaten leeg.
  5. Kook het ei hard en pel het.
  6. Hak de olijven in stukjes.
  7. Laat de tonijn uitlekken, prak de vis met het ei, de olijfstukjes, 1 geperste teenknoflook, 2 eetlepels citroensap en de mayonaise fijn en vul de tomaatjes hiermee.
  8. Meng de mosselen met 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook uit de pers, de gehakte bosui, 1/2 theelepel paprikapoeder en wat zout en peper.

Serveer deze tapas, ook de amandelen, in schalen of op borden en geef er cocktailprikkers bij. Vul de schaal desgewenst aan met gebrande amandelen en (gevulde) olijven.  Was en droog de peterselie, hak hem fijn en strooi hem in de schaal.

Met bovenstaande gezonde tapas gerechten kun je vast wel uit de voeten. hieronder vindt je een mooie selectie van gezonde tapas boeken. Ik heb een mooie selectie van Bol.com voor je! Ook een selectie  van schaaltjes, bakjes en plankjes om je tafel in een Spaanse sfeer om te toveren.

Boeken over  gezonde tapas
Tapas benodigheden

handtekening auteur www.perfectevoeding.nl

Geniet, Deel en Like!