arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juli 2020 

Het beste hummus recept aller tijden! Eet je vingers niet op!

Mijn liefde voor hummus gaat ver, heel erg ver zelfs. De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest om mijn eigen hummus recept te perfectioneren. Ik heb ooit een keer uit een kookboekje een leuk hummus recept gevonden. Ik heb mijn eigen draai daaraan gegeven en nu….. nu is het zo verandert en aangepast dat ik dit het beste hummus recept aller tijden heb genoemd!

Dit zelfgemaakte hummusrecept deel ik dus graag met jullie. Het is snel en gemakkelijk te maken, superglad en romig en smaakt heerlijk fris en smaakvol!

Waar gaan we het over hebben?

[[showindex]]

Wat is hummus?

Oké, laten we eerst even teruggaan – wat is hummus precies? Het kan namelijk best zijn dat je per toeval op deze blog bent aangekomen en dit artikel leest, vandaar.

Hummus is een klassiek gerecht uit het Midden-Oosten en de Middellandse Zee.

Het is voornamelijk gemaakt van kikkererwten (ook bekend als kekerbonen), tahin (gemalen sesampasta), citroensap, knoflook en zout. Verschillende landen voegen hun eigen basis ingrediënten toe, zoals gemalen komijn. En natuurlijk, als je tegenwoordig hummus zoekt in de supermarkt, zijn er gigantisch veel  variaties die je kunt kopen. Het kan warm of koud worden geserveerd, als dip of als spread.

Lees ook: Is Hummus gezond? 10 verbazingwekkende feiten op een rij!

Het beste hummus recept aller tijden strijdplan

Mijn eerste missie was om de smaak van mijn hummus recept te verbeteren. Hier was ik al heel erg snel mee klaar, een fluitje van een cent dus.

Meer tahin, meer citroensap, meer knoflook en minder zout, en het was super in balans. Een royale strooi gemalen sumak bovenop de hummus maakt het helemaal af. Heb je geen sumak? Wat gerookte paprikapoeder kan het ook eventueel vervangen.

Ik koop zelf altijd mijn kruiden bij de kruidenbaron. Super veel keuze en zonder kunstmatige additieven

beste hummus recept

Mijn tweede missie was om de textuur van mijn hummus te verbeteren en het zo zijdezacht mogelijk te maken. Dit bleek in de praktijk iets lastiger te zijn.  Internet staat vol met meningen en tips hoe je dit moet bereiken zoals:

  • De kikkererwten eerst koken
  • Gedroogde kikkererwten eerst een nacht weken, en daarna koken met zuiveringszout
  • Net zolang in de keukenmachine pureren tot dat het echt pulp is
  • Ik kwam zelf iets tegen dat je kikkererwten eerst moet schillen, wat een werk zeg!

Ik ben dol op hummus, maar dit gaat me allemaal iets te ver! om de hummus superglad te krijgen moet je simpel gaan denken. De ingrediënten in de juiste volgorde toevoegen, en het geheim: IJSKOUD WATER gebruiken

koken is 80% nadenken en 20% doen!

De ingrediënten van het beste hummus recept

In het begin van deze blog had ik al beloofd om mijn geheimen met je te delen van het beste hummus recept. Zorg er eerst voor dat de basis ingrediënten van een goede kwaliteit zijn

  • Kikkererwten: Ik raad gewoon aan om een ​​blikje goede biologische kikkererwten te kopen. Van te voren goed afspoelen en uitlekken.
  • Tahin:  Aangezien dit ingrediënt misschien wel de meest prominente smaak in hummus geeft, raad ik aan om een ​​pot tahin van goede kwaliteit te kopen.
  • Knoflook: Mijn recept vraagt ​​om twee teentjes, maar voel je vrij om dat te verdubbelen als je gek bent op knoflook.
  • Citroensap:  vers, nooit geen citroensap uit een flesje!
  • Gemalen komijn:  Ik ben helemaal weg van de toegevoegde smaak van wat komijn in hummus.
  • Olijfolie:  We gebruiken het als ingrediënt in de hummus en sprenkelen voor het serveren er ook iets overheen Ook weer, geen goedkope en slechte olie, maar een goede kwaliteit olijfolie
  • Zout:  ik gebruik zelf altijd fijn zeezout.
  • Sumak: om het af te maken
  • ijskoud water:  dit is het super simpele ingrediënt als het gaat om de textuur van je hummus. IJskoud water zorgt ervoor dat je hummus straks glad en zalvig wordt

Zo maak je de beste hummus!

Nu je weet wat de ingrediënten zijn moet het uiteindelijk nog gemaakt worden. Hier zien de meeste mensen tegenop. Je gaat merken dat het best meevalt!

  1. Pureer de eerste zeven ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa. Tahin, koud water, olijfolie, komijn, zout, knoflook en citroen.
  2. Voeg de kikkererwten toe. Van te voren goed afgespoeld en uitgelekt
  3. Pureer 3-4 minuten, of tot het glad is.  Ja, zet die keukenmachine maar aan het werk! Blijf gewoon doorgaan totdat de hummus mooi glad is en een of twee keer pauzeert om de zijkanten naar beneden te schrapen. Als de hummus te dik lijkt, voeg dan ook een extra eetlepel of twee koud  water toe.
  4. Smaak en hartstikke lekker maken.  Geef de hummus een smaakje en voeg indien nodig extra zout, komijn en citroensap toe.
  5. Garneer en serveer.  Doe het over in een mooie serveerschaal, sprenkel er een beetje olijfolie overheen en wat sumak.

Het moeilijkste: laat de hummus 30 minuten rusten. Ik hoop dat je dit vol gaat houden!

8 manieren hoe je hummus kunt eten

Je kunt hummus natuurlijk als dip gebruiken met stukjes brood of groente. Het is ook heerlijk met:

  1. toast:  smeer het op toastjes of plakjes stokbrood.
  2. burgers / sandwiches:  gebruik de hummus als spread voor extra smaak.
  3. wraps: Heerlijk om een wrap mee te vullen, ook lekker met gyros.
  4. salades:  meng wat extra citroensap, water en olie, en hummus kan je dan gebruiken als een heerlijke saladedressing.
  5. gemengd in pasta: op  dezelfde manier de hummus verdunnen met wat water, en het kan worden gebruikt als saus voor warme noedels of koude pastasalades.
  6. als “korst” voor kip:  dit recept kwam ik tegen.
  7. gevulde eieren:  met hummus kun je heerlijke gevulde eieren maken.
  8. aardappelpuree: geeft een geweldig accent door de aardappelpuree.

Nu komt het leukste, we gaan Hummus variaties maken!

Wanneer je nu de basis hummus klaar hebt kun je eigenlijk eindeloos gaan variëren met je eigen favoriete ingrediënten. The sky is the limit!

  • Geroosterde rode peper hummus:  een klassieker, en nog beter met wat gemalen rode pepervlokken erin gestrooid.
  • Pesto hummus: In de winkel gekocht of zelfgemaakte pesto , plus misschien een extra garnering van geroosterde pijnboompitten.
  • Geroosterde knoflook hummus:  Ga de knoflook eens roosteren voor een rijke, zoete geroosterde knoflooksmaak.
  • Pittige paprika hummus: rooster wat paprika’s en maal dit mee in de keukenmachine.
  • Hummus met pindakaas en komkommer: voeg eens een flinke eetlepel pindakaas toe en wat blokjes komkommer. dit is één van mijn favorieten!
  • Wortelhummus met kurkuma: voeg aan het basisrecept 100 gram gekookte wortel toe en een snufje kurkuma.
  • Bietenhummus met harissa: Hetzelfde wat je met de wortel hebt gedaan is ook mogelijk met wat gekookte bietjes.
  • Doperwten hummus met mint: voeg wat gekookte doperwtjes toe, maal het lekker mee en op het laats wat gehakt mint erbij.

Wat kun je doen met restjes hummus?

Van kiekjes kun je nog de lekkerste dingen maken. Wanneer je een keer wat over hebt van je hummus kun je er een lekker pastagerecht van maken. Verdun het dan wel iets met olijfolie of water.

ook geeft hummus een verrassend effect als je het toevoegt aan aardappelpuree

Conclusie van deze ‘hummus experience’

Ik ben weer blij! Voor mezelf, vrouw, kinderen en familie en vrienden heb ik het beste hummus recept aller tijden ontwikkeld. Ik ben heel erg benieuwd wat jij er van vind. Zijn er verbeterpunten? Loop je ergens tegenaan? Ik hoor het graag en zou het hartstikke tof vinden als je een reactie achterlaat.

Om de hummus zijdezacht en smeuïg te maken was uiteindelijk helemaal niet zo’n grote opgave. IJskoud water gebruiken was en is het grote geheim.

Goede kwaliteit van de ingrediënten en goed materiaal

Alles begint bij goed materiaal en een goede kwaliteit aan ingrediënten. Dat is gewoon de basis. ook hoe je het serveert, in een mooie kom bijvoorbeeld, vind ik belangrijk.

Heb je al een keukenmachine? Dit is ook een must. Ga niet klooien met een staafmixer. Dit doet de verfijnde textuur niet ten goede!

Had a cold hummus with pita bread,Under a delicious food, yellow or red. Might just have the appetite to cook Urgent dinner by hook or crook. So that’s just a humus humor spread.”
― Ana Claudia Antunes,

starten met de kookuniversiteit

Bonustip: Leren koken als een topchef?

Heb je te weinig skills om deze hummus te maken? No Worry, De koks van de kookuniversiteit kunnen het je leren! Lees hier de review. of ga gelijk naar hun website

 

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van perfectevoeding.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Fijn dat je er bent!