);

Wat zijn antioxidanten?

Je hoort het vaak, leest het vaak en ziet het heel erg vaak. Antioxidanten. Maar wat zijn antioxidanten nu eigenlijk?

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn heel erg  belangrijk voor onze gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen, die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam.

Oxidatie in het lichaam is een normaal proces wat er gewoon bij hoort. Niks ergs dus. Oxideren betekent: verbinden met zuurstof. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet. Eigenlijk kun je zeggen: een mens kan niet zonder zuurstof, maar je gaat er ook langzaam aan dood.

In welke voedingsstoffen zitten veel antioxidanten?

Antioxidanten zitten in chocolade, noten, volkoren granen, olijfolie, zeevruchten en gevogelte. Goede bronnen van antioxidanten zijn bijvoorbeeld: druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen, boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine, rode uien.

Lees ook:

Gezond leven? Eet meer groente en fruit!

Terug naar de kennisbank