koken zonder pakjes en zakjes
Vanaf NU nooit geen E nummers meer!

Inspiratie nodig voor koken zonder PAKJES en ZAKJES? klik hier voor het boek van Karin Luiten

koken zonder pakjes en zakjesZelf heb ik het een paar jaar geleden al ontdekt, koken zonder pakjes en zakjes die in mijn keukenkastjes liggen. Ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Het eten is alleen maar lekkerder en gezonder geworden!

Koken zonder pakjes en zakjes is voor mij inmiddels heel normaal geworden. Dit past uitstekend bij een gezonde leefstijl. Al die mixen voor wereldgerechten, ovenschotels en een basis voor een pastasaus is nu voorgoed verleden tijd.

In dit artikel vertel ik je: 

  • Alle voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes
  • De gevaren van E nummers
  • De geweldige kookboeken van Karin Luiten over koken zonder pakjes en zakjes

E nummers

E nummers zijn chemische stoffen die worden toegevoegd aan pakjes en zakjes om de eigenschappen van de bepaalde smaakstoffen te versterken. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conseveringsmiddelen. Maar wat dacht je van anti klontermiddelen. De fabrikant zet vaak ‘lukt altijd garantie’ op de verpakking. Deze tekst zet men er niet op als er geen chemische stoffen aan zijn toegevoegd.

E 621,  Mono natrium glutamaat is slecht voor je gezondheid

Wat zit er eigenlijk in pakjes en zakjes? De laatste tijd lees je heel vaak met grote letters : “vrijgemaakt van toegevoegde smaakversterkers  en kleurstoffen”. Dan denk je dat je heel goed bezig bent om dit aan te schaffen. Je wordt voor de gek gehouden hoor! Wanneer je verder leest dan zie dat er wel heel vaak gistextract in zit.

Een voorbeeld van een gistextract is E621. Dit wordt ook wel mono natrium glutamaat oftewel Ve-tsin genoemd. E621 is een smaakversterker met een umamismaak. Bij de productie hiervan worden vaak genetische gemodificeerde organismen gebruikt.

E 621 wordt ook toegevoegd aan chips en bouillon. Deze stof zorgt er voor dat je veel meer gaat eten dan je eigenlijk wilt.  E 621 is ook één van de gevaarlijkste E nummers.

E 621 is niet altijd zichtbaar op de verpakking

De fabrikant heeft vaak misleidende teksten op hen pakjes en zakjes. E621 staat vaak vermeld als gistextract, MSG of glutaminezuur.

Een aantal gevaren wat kan optreden wanneer men teveel ve-tsin binnenkrijgt:

  • migraine
  • hoge bloeddruk
  • chronische ontstekingen
  • slapeloosheid
  • hartkloppingen
  • gezwollen lippen of ledematen
  • neurologische stoornissen
  • gedragsstoornissen

Broodje aap verhaal?

Een verhaal wat op internet rondgaat is dat een compleet chinees restaurant hartkloppingen kreeg, omdat de kok was uitgeschoten met ve-tsin in zijn gerechten.

Kinderen die last hebben van autisme of PDD-NOS en aanverwante stoornissen reageren zeer positief met een dieet zonder E 621 erin.

kelp poeder

Mijn advies is wanneer je straks de pakjes en zakjes wegdoet, maar toch de hartige smaak wilt behouden een beetje kelp poeder toe te voegen. Kelp poeder is gemalen zeewier. Dit bevat de natuurlijke umami smaak die ooit heeft geleid tot de productie van E 621, oftewel Mono natriumglutamaat.

Is eten zonder pakjes en zakjes gezonder?

Over het algemeen is de keuze om te koken zonder pakjes en zakjes heel erg goed voor een gezonde en duurzamer leefstijl. Je gaat bewuster om met voeding. Je krijgt veel meer groente binnen en veel minder zout. Je vermijd de vele E nummers en andere chemische stoffen die je anders altijd binnen krijgt. 

lees ook: Ga gezond leven met meer groente en fruit

Vers versus pakjes en zakjes; wat is duurder?

Wanneer je een maaltijdmix koopt betaal je eigenlijk heel veel geld voor een lading zout, zetmeel, suiker en smaakversterkers. Daarnaast heb je ook nog de aanvullingen nodig zoals groente, vlees, pasta, rijst of aardappelen. Dan is een pakje met maaltijdmix toch best wel duur.

Wanneer je iedere week wat verschillende kruiden gaat kopen dan ben je uiteindelijk veel goedkoper uit. Je doet er trouwens ook nog eens heel erg lang mee! Begin eens een mini kruidentuintje. Dit staat niet alleen vrolijk, maar dan leer je de pure smaken weer te gebruiken.

haal je kruiden eens op bij de toko! Veel meer keuze en je bent ook nog eens goedkoper uit.

koken zonder pakjes en zakjes kost me veel meer tijd

We hebben allemaal een haastig bestaan. Hier springen de fabrikanten uiteraard op in. Met kreten: “binnen 10 min aan tafel” proberen ze de consument te verleiden. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je niet met een maaltijdmix gaat koken je ook binnen 10 minuten aan tafel kunt gaan.

Inspiratie nodig voor koken zonder PAKJES en ZAKJES? klik hier voor het boek van Karin Luiten

Ga slimmer koken

Je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken om slimmer te gaan koken. Zorg ervoor dat je een aantal basisproducten in de vriezer hebt. Zelf heb ik altijd een basis tomatensaus in de vriezer die ik voor vele gerechten gebruik.

Ik gebruik het voor een lekkere kop tomatensoep, maar ook als basis pastasaus. Alleen vlees en groente en kruiden toevoegen en je hebt binnen een handomdraai een lekkere en gezonde maaltijd op tafel.

Recept basis tomatensauskoken zonder pakjes en zakjes

  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • een teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 kg tomaten, zonder schil, zonder zaden en fijngesneden
  • 150 ml rode wijn of groentebouillon
  • 2 el fijngehakt vers basilicum of 1 tl gedroogd basilicum
  • snufje suiker
  • peper en zout

bereidingswijze

  • Verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui en de knoflook toe en laat 5 minuten zachtjes bakken, of tot de ui zacht maar niet bruin is. Roer af en toe.
  • Voeg de tomaten, de wijn of de bouillon en het basilicum toe. Laat 20-30 minuten sudderen, of tot de saus dik is.
  • Pureer de saus met een mixer of keukenmachine tot ze smeuïg is. Druk ze door een fijne zeef als u een heel fijne saus wilt.
  • Voeg de suiker toe om de zuurheid van de tomaten te neutraliseren. Breng dit op smaak met peper en zout en verwarm.
  • Gebruik de saus als basis voor een andere saus of giet ze over de pasta, meng goed en bestrooi met gescheurde blaadjes basilicum en vers geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas.

Als het tomatenseizoen nog niet is begonnen zijn de tomaten nog niet zo sterk van smaak.  Dan voeg ik zelf altijd een blikje tomatenpuree of 2 blikken gepelde tomaten toe. Hier zitten geen E nummers in dus dit is prima toepasbaar

Koken met Karin

koken zonder pakjes en zakjesKarin Luiten heeft verschillende boeken geschreven over koken zonder pakjes en zakjes. Zij is ervan overtuigd dat alles wat in pakjes en zakjes zit je ook zelf kunt maken. Veel gezonder, goedkoper en leuker!

Het zijn hele leuke boeken, luchtig geschreven met leuke tekeningen er in verwerkt. Wanner je haar boeken hebt gelezen dan wil je niet meer terug naar pakjes en zakjes. Met de ‘Zónder pakjes & zakjes’ reeks zet ze een absolute trend.

Ook het boek : slim zonder pakjes  is een regelrechte aanrader. Dit is een vervolg op haar eerste boek.

….Weg met al die PAKJES en ZAKJES, Nooit geen E nummers en andere slechte stoffen! klik hier voor het boek van Karin Luiten

Vond je dit een waardevol artikel? Doe me een plezier en deel dit artikel op social media of laat een reactie achter. Perfecte Voeding is nu ook te vinden op facebook. Binnenkort kun je ons ook vinden op Pinterest en Instagram.

handtekening auteur