);

10 slimme tips voor een koolhydraatarm dieet

10 slimme tips voor een koolhydraatarm dieet

tips koolhydraatarm dieet

Ben je op zoek naar tips voor een koolhydraatarm dieet? Dan is dit artikel de moeite waard om eens te gaan lezen.

Stel…..je wilt gaan starten met een koolhydraatarm dieet, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Best wel logisch eigenlijk want het is niet zomaar iets. Perfectevoeding.nl gaat je daarom een heel eind op weg helpen zodat jij straks succesvol kunt gaan beginnen met een koolhydraatarm dieet. Helemaal super toch! 🙂

Na het lezen van dit artikel weet je straks alles over: 

  • Welke tussendoortjes passen bij een koolhydraatarm dieet?
  • Hoe kan ik beter en lekkerder van een ontbijt genieten?
  • Welk programma bied de beste ondersteuning bij een koolhydraatarm dieet?

Wat is een koolhydraatarm dieet ook alweer?

koolhydraatarm-dieet-marsmallowsKoolhydraten zijn suikers en zetmeel wat in veel producten voortkomt. Hier zitten gelukkig ook goede koolhydraten bij. De belangrijkste functie van koolhydraten is het leveren van energie aan ons lichaam zodat je lichaam lekker warm blijft.

Het zorgt ervoor dat je kunt bewegen, nadenken en werken bijvoorbeeld. Het is dus niet zo dat koolhydraten per definitie slecht zijn.

Kies voor langzame koolhydraten en je valt gegarandeerd af.

Om het simpel voor je te houden adviseer ik om te gaan kiezen voor langzame koolhydraten en de snelle koolhydraten zoveel mogelijk zien te verbannen uit je eetpatroon. Een volledige lijst met snelle koolhydraten kan ik je hier niet geven, maar alle producten met suiker en “witte” granen moet je vermijden.

Langzame koolhydraten zijn dus goed voor je. Dan moet je denken aan producten zoals: zilvervliesrijst, groente, zoete aardappelen, quinoa en volkoren producten. Het voordeel van deze producten is ook nog eens dat je er eerder verzadigd van wordt en het langzamer wordt opgenomen in je lichaam.

Meer over koolhydraatarm dieet:

Alles wat je wilt weten over een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme recepten, begin er gelijk mee

Zijn koolhydraten slecht voor je?

Voordelen van minder koolhydraten

Steeds meer mensen ondervinden de voordelen van het eten van minder koolhydraten. Ze worden gezonder, voelen zich energieker, minder hongerig en vallen vaak gemakkelijk af. Wie wil dat niet?!

Toch is het nog niet zo makkelijk omdat we juist gewend zijn aan een voedingspatroon met veel koolhydraten! Vaak vragen mensen aan mij: “Ik wil wel graag minder koolhydraten gaan eten, maar ik kan niet zonder brood en pasta. Hoe pak ik dat aan?”

Mijn advies: denk je dat ineens overstappen naar koolhydraatarm eten een te grote stap voor je is, start dan eerst door een aantal kleine wijzigingen aan te brengen in je menu.

Ook één kleine stap kan al veel opleveren, het hoeft niet allemaal tegelijk. En het hoeft ook niet meteen heel drastisch. Doe wat bij jou en jouw lijf past, tenslotte is iedereen anders.

gratis ebook

10 tips voor een koolhydraatarm dieet

Tip 1: koffie en thee

Drink je koffie en thee zonder suiker dan ben je al heel erg goed bezig! Dit scheelt al enorm veel koolhydraten. Ben je wel gewend aan suiker? dan kun je dit gaan vervangen door een zoetje of zoetstof

Kies absoluut niet voor honing. Koolhydraatrijke honing of andere zogenaamd gezonde (maar koolhydraatrijke!) soorten suiker zijn geen goede vervangers.

Koffiemelk bevat ook nogal wat suiker. Je kunt beter een scheutje verse slagroom (ongezoet!) in je koffie doen. Slagroom bevat 4 x minder suiker dan koffiemelk! Ook koffie met veel melk (zoals een Latte) bevat meer (melk)suikers.

Wil je graag iets bij de koffie? Denk dan eens aan een handje noten, een stukje kaas of wat blauwe bessen in plaats van een koekje!

Meer gezonde tussendoortjes voor bij de koffie en thee vindt je op de website van het koolhydraatarm 30 dagen menu

Koolhydraatarm dieet tip 2: frisdrank en sapjes

In een flink glas cola of andere frisdrank zit al snel 6 suikerklontjes. Dat is heel erg veel, dus hier kan je makkelijk veel winst boeken als je op de suikers wilt letten. Probeer fris drinken zoveel mogelijk te beperken en kies eventueel af en toe voor light frisdrank.

Ook vruchtensap, vers geperst of uit een pak/fles bevat veel suiker. Bijna net zoveel als frisdrank. Vruchtensap is dus ook niet zo’n goed idee als je hettips koolhydraatarm dieet - water anders wilt aanpakken. Wat je beter kunt doen is fruit in z’n geheel eten in plaats van drinken! Dus ruil je glas sap in voor een hele sinaasappel.

Lees ook: Eet eens wat vaker fruit

Water kan natuurlijk altijd. Vind je dat saai? De suikervrije limonadesiropen van bijvoorbeeld Teisseire of Coolbear zijn heerlijk van smaak en koolhydraatarm.

Probeer nog liever eens gewoon water met citroen en een takje munt, of een paar slierten komkommer. Zet een paar uur koud weg. Verrassend lekker! Kant en klaar mineraalwater met een smaakje is ook een optie.

Tip 3 Besteed aandacht aan je ontbijt

Ben je gewend koolhydraatrijk te ontbijten? Probeer je dag eens anders te beginnen. Na een voedzaam ontbijt met weinig koolhydraten (en wat meer vet) voel je je vaak langer verzadigd en kan je dat koekje makkelijker weerstaan. Grote kans dat je je ook veel fitter voelt die ochtend!

Eieren zijn heel geschikt voor het ontbijt. Gekookt, gebakken, als een omelet, met bacon, champignons en een tomaatje… wat jij lekker vindt. Een avocado maakt zo’n ontbijtje helemaal af!

lees hier alles over een gezond ontbijt.

Ontbijt je met brood vervang je gewone brood dan door (écht) koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers, zoals de vezelrijke crackers van Wasa of nog beter: zelfgemaakte of kant-en-klare lijnzaadcrackers. Maximaal 5 gram koolhydraten per sneetje/stuk. Gebruik gerust flink roomboter en eet beleg met brood of cracker in plaats van andersom. Roomboter is gezonder dan je denkt!

Griekse yoghurt (10% vet!) met wat noten of zaden en bessen en eventueel Teisseire suikervrije limonade siroop kan ook goed als koolhydraatarmer alternatief!

Koolhydraatarm dieet tip 4: zorg voor een geweldige lunch

Brood is natuurlijk erg tips koolhydraatarm dieet lunchhandig voor de lunch en bovendien makkelijk om mee te nemen. Maar brood bevat veel koolhydraten. Als alternatief zou je koolhydraatarm brood kunnen kiezen. Of lunch eens heel anders…

Je kunt heel eenvoudig een omelet bakken, met ham en kaas of groentes. Oprollen en meenemen in aluminiumfolie. Of bak dunne omeletten en rol ze op belegd met roomkaas en plakjes zalm of vleeswaren en een blaadje sla.

Een salade is ook een prima alternatief. Maak pas wel op met kant-en-klare dressing, deze bevat vaak veel suiker! Maak liever je eigen dressing van mayonaise, kruidjes en water of gebruik olijfolie en azijn.

Je zou kunnen overwegen om bij je ei of salade toch één boterham of cracker te eten, belegd met roomboter. Misschien is dat voor jou haalbaarder, in ieder geval om mee te beginnen. Let er altijd op dat je brood of cracker maximaal 5 gram koolhydraten per stuk bevat.

Tip 5 Eet vers en puur

Kant-en-klaar producten, zakjes, potjes en mixen bevatten allemaal vaak veel meer suikers en verkeerde koolhydraten dan je denkt. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden!

lees ook:

Koken zonder pakjes en zakjes

Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt vlees, vis en kip. Dat scheelt vaak ook weer koolhydraten. Ook noten kan je het beste naturel eten, dus zonder koolhydraatrijk ‘jasje’ of smaakje.

Groentes zijn niet allemaal arm aan koolhydraten, misschien kun je wat vaker een groente kiezen die weinig koolhydraten bevat.

Vervang je banaan, druiven, rozijnen of ander gedroogd fruit door vers fruit met minder suiker

Vruchtenyoghurt of andere toetjes zou je kunnen vervangen door een naturel variant, zonder suiker. Bijvoorbeeld pure Griekse yoghurt, volle kwark of kokosyoghurt zonder suiker. Roer er zelf eventueel wat geprakte aardbeien door, of suikervrije limonadesiroop of suikervrije jam.

Tip 6: diner

Pasta, rijst en aardappels zijn rijk aan koolhydraten. Je kunt ze eenvoudig weglaten of vervangen door een extra portie groente. Maar er zijn alternatieven!

Denk eens aan een puree van bloemkool of knolselderij met wat kruiden-roomkaas of geitenkaas. Je kunt er ook nog wortel door doen, een zoete aardappel of kruiden. Je kunt eindeloos varieren!

In de supermarkt vind je steeds meer koolhydraatarme alternatieven, zoals bloemkoolrijst, spaghetti van courgette en tagliatelle van wortel.

Of maak zelf spaghetti van courgettes. Roer de courgette spaghetti op het laatste moment door je (liefst verse) pastasaus en laat een paar minuten mee warmen. Je kunt de courgetteslierten ook even heel kort roerbakken in olijfolie met knoflook of wat pest.  Houd ze lekker ‘al dente’, dus nog stevig.

tips koolhydraatarm dieet - spiraalsnijderOp bol.com heb ik een hele handige spiraalsnijder gevonden waar je heel erg gemakkelijk spaghetti van groente kunt maken

Een kant-en-klaar koolhydraatarm alternatief voor pasta en rijst kan ook Pasta Zero zijn. Ik krijg hier wisselende reacties op, misschien de moeite waard om zelf een keer te proberen en te kijken wat jij er zelf van vindt? Volkoren pasta is natuurlijk ook beter dan gewone pasta.

Tip 7: tussendoortjes

Snack vaker met rauwkost met een dipsausje! Koop geen kant-en-klare dipsausjes (met veel suiker) maar maak ze zelf. Bijvoorbeeld met Zaanse mayonaise, wat groene kruiden, peper/zout, knoflook, een beetje mosterd en misschien een scheutje suikervrije citroenlimonade. Maak meteen wat meer, zo’n sausje smaakt overal bij!tips koolhydraatarm dieet- gezonde snack

Of maak een dip van een blikje tonijn en een paar lepels mayonaise. Je kinderen vinden het op deze manier ook heerlijk om te snacken met rauwkost zoals paprika bloemkool en komkommer!

Kan trouwens ook heel goed als lunch, eventueel met wat kaasblokjes, olijfjes, of bijvoorbeeld wat gerookte vis of plakjes vleeswaren.

Tip 8: wanneer ga je eten?

Ben je iemand die tussen de maaltijden door ook regelmatig een tussendoortje eet omdat je je ‘flauw’ voelt of regelmatig onbedwingbare zin in eten hebt? Dan heb ik goed nieuws voor je!

Als je minder koolhydraten gaat eten en zorgt dat je maaltijden goed verzadigen (koolhydraatarm met voldoende vet) heb je vaak ook minder trek tussendoor. Je kunt dus gemakkelijker die tussendoortjes laten staan.

Eet alleen als je honger hebt en eet dan tot je verzadigd bent.

Tip 9: Ga de etiketten lezen

Lees altijd het etiket. Trek je niets aan van veelbelovende teksten op de verpakking, zoals ‘geen suiker toegevoegd’, of ‘bewuste keuze’. Controleer altijd zélf hoeveel koolhydraten er in een product zitten.

Staat bijvoorbeeld suiker, fructose of glucose of een andere -ose als één van de eerste ingrediënten genoemd, dan bestaat het product vooral uit suikers. Let ook op wanneer het aantal koolhydraten ‘per portie’ staat aangegeven. Kijk of een ander product/merk minder suikers en koolhydraten bevat.

En vergeet het idee dat ‘lightproducten’ gezonder zijn. In dergelijke producten wordt vet vaak vervangen door koolhydraten! En dat terwijl we inmiddels weten dat niet vet maar suikers de boosdoeners zijn!

Tip 10: Kies voor begeleiding, dan heb je een stok achter de deur


tablet koolhydraatarm weekmenukoolhydraatarm 50 dagen programmaafslankreceptenbijbel

 

 

 

 

 

 


Een goed programma of boek om je te ondersteunen kan je helpen om het afvallen succesvol te gaan maken. Ik heb er een aantal voor je uitgezocht.

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Door dit programma te volgen, eet je nog maar 50 gram koolhydraten per dag. Het geheim van de weekmenu’s die je bij dit programma krijgt  is dat de ongezonde koolhydraten zijn vervangen voor eiwitten en gezonde vetten.
Alles zit precies in de juiste verhouding:
20% Koolhydraten
50% Eiwitten
30% Gezonde vetten

Doordat je 6 x per dag gezonde eiwitten en vetten eet, zal je vetverbranding maximaal geactiveerd worden. Het voelt helemaal niet als een dieet.

Dit programma kost je geen € 69.- maar tijdelijk € 37,- en  je krijgt er zelfs ook nog gratis bonusmateriaal bij.

32,- korting op het koolhydraat 50 dagen programma. Ga gelijk naar de website

 


Koolhydraatarm 30 dagen menu

Alle recepten in dit dieet zijn samengesteld aan de hand van een berekeningsprogramma waarin de waarden zijn gebaseerd vanuit het Atkins Koolhydraatarme dieet. Ook bij dit programma is de verhouding in de juiste balans. Bonusmateriaal zoals handige boodschappenlijstjes en een boek over smoothies krijg je er gewoon bij.

Momenteel sterk afgeprijsd, Je betaald tijdelijk geen € 147.- maar € 37.-

Verlies tot 2 kg. per week met het koolhydraat 30 dagen programma

De afslankreceptenbijbel

Hoewel het boek zich richt op het verbranden van buikvet, wordt er natuurlijk ook op alle andere plaatsen vet verbrand. De recepten in dit boek passen perfect bij een koolhydraatarm dieet. Het boek is geschreven door Drs. Oscar Helm de expert op het gebied van afvallen.

Je betaald normaal gesproken € 70.- voor dit boek. De digitale editie kun je krijgen voor €27.- en het fysieke boek kost je € 37.-


Ik hoop dat je nu weer wat meer te weten bent gekomen over een koolhydraatarm dieet. Vond je dit een interresant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht op social media.

handtekening auteur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *